zondag 20 november 2016

Van Koudenhoek naar Scheefhoek

Tussen de herfststormen in, is het een dagje zonnig weer. Wel een flinke wind, maar dat mag de pret niet drukken. Op Goeree-Overflakkee zijn diverse natuurgebieden om vogels te spotten.
We beginnen met Koudenhoek, ten zuiden van Goedereede. We merken al snel waarom deze naam voor dit gebied is gekozen; de wind waait uit het zuidwesten en bovenop de dijk is het waterkoud.
Het uitzicht over de Grevelingen maakt alles goed. In het water zijn drie zwanen met het blote oog te zien. Met de verrekijker waren de bergeenden, scholeksters en kievieten te identificeren, maar al dat andere grut aan watervogels? Het zouden goudplevieren kunnen zijn, die hier regelmatig voorkomen. Maar ook tureluurs en andere pleviertjes? Het is bijzonder lastig  om ze goed te bekijken. In de polder zaten Brandganzen te smullen van het gras.
 
We rijden naar het noorden. Bij de binnenhaven van Stellendam ontdekken we een ander natuurgebiedje; een restant van een oud duingebied. Scheelhoek. Het is een belangrijk vogelreservaat. Zouden we daar vogels kunnen spotten?
Het blijkt een heerlijk gebied te zijn om te wandelen en te genieten van de knalgele herfstkleuren. Slechts één paddenstoel ontdekt; een inktzwam.
Verderop, voorbij de autoweg, staat een vogelkijkhut, ´t Kiekgat genaamd, met uitzicht op een plas, ooit een zandwinput.
Maar helaas geen enkele vogel te zien! Ja, ergens in de verte in de lucht meeuwen.
Op de sloot langs het wandelpad een reiger en drie futen. Een winterkoninkje vloog langs en mezen kwetterden in de struiken.
Toch was onze vogelsafari niet helemaal mislukt, want op het laatst bij de parkeerplaats zat op het hek van de afrastering een Buizerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten