woensdag 30 oktober 2013

Beestjes tijdens herfstwandeling

Tijdens een ommetje door de wijk verwachtte ik omgevallen bomen na de storm van maandag. Weinig stormschade (gelukkig), maar wel andere onverwachte natuurontdekkingen:
Zo zaten vuurwantsen op een kluitje bij elkaar onderaan een boom. Opvallend dat de beestjes verschillende vlekkenpatronen hebben. Het blijkt dat kleur en patroon worden beïnvloed door uitwendige omstandigheden, met name de temperatuur. Vuurwantsen leven dikwijls aan de voet van een Lindeboom. Ze voeden zich met het sap van de boom, met afgevallen zaden en met dode insecten.
 
Verderop op een stronk scharrelde een duizendpoot rond. Het blijkt een tienduizendpoot te zijn met meer dan 50 pootparen (nooit geweten dat er ook tienduizendpoten bestonden)!
Net als duizendpoten zijn het rovers, die hun prooi met hun kaakpoten grijpen en vergiftigen. Het gif is voor de mens niet gevaarlijk.
Ondanks het feit dat het rovers zijn, hebben de vrouwtjes iets vertederends: er is door de mama’s broedzorg, ze slingeren zich om de eitjes en verdedigen hun kindjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten