dinsdag 24 december 2024

Kubuswoningen - Rotterdam

De Kubuswoningen: het is een echte toeristische attractie.
Opgeleverd in 1985, is het al 40 jaar een bezienswaardigheid in het centrum van Rotterdam.

Dit bord met een citaat van Piet Blom intrigeerde me. Ik weet dat hij de architect is van de Kubuswoningen, maar welk gebouw heeft hij dan ontworpen dat totaal anders is?

Het antwoord is: de woontoren ernaast, officieel de Blaaktoren, beter bekend als Het Potlood, vanwege zijn opvallende puntvormige dak.
Blaakse Bos
Hoewel het kubuswoningencomplex de naam Blaakse Bos heeft, vanwege de visie van de architect waarin elke woning een boom voorstelt en het totale complex een bos, is er weinig plek voor de natuur. Slechts enkele potten met struiken rondom een grote beschilderde pot.

Balustrade van vóór WO2
Door het bombardement in 1940 is vrijwel het hele gebied verwoest, onder andere het winkelgebouw Plan C. Het enige wat ervan overgebleven is, zijn de balustrades voor het gebouw, die aan de noordkant van de Oude Haven staan en gedeeltelijk ook op de eerste verdieping van de kubuswoningen.

Piet Blom bij bouw Kubuswoningen (foto: Stichting Ons Rotterdam)



 

donderdag 19 december 2024

Hulst: Een Symbool van Eeuwigheid en Bijgeloof

Hulst (Ilex aquifolium) is veel meer dan een gewone plant. De stekelige bladeren, die ’s winters groen blijven en de felrode bessen maken het tot een bijzonder en mystiek gewas. De krans van hulst, zonder begin en eind, werd gezien als symbool van eeuwigheid en onsterfelijkheid. Zo’n krans wordt aan de deur gehangen om het huis te beschermen tegen kwade invloeden en om voorspoed en geluk te brengen in het komende jaar. De stekelige bladeren van de hulst zouden negatieve energie afweren.

Hulst als geluksbrenger
Terwijl het omhakken van hulst ongeluk zou brengen, geeft hulst beschermende kracht. Voor zieken werd het aanbevolen een bosje hulst te dragen of op de kamer te hebben. Dit zou helpen bij het herstel en het afweren van kwalen.
Hulstthee zou de spijsvertering verbeteren en helpen bij het verlichten van pijnlijke aandoeningen. Een stoombad met hulst verlicht de luchtwegen door slijm los te maken.

Ideaal voor vogels
In het voorjaar bloeit de hulst met kleine witte of roze-achtige bloempjes, die bezocht worden door bijen en andere insecten. Alleen de vrouwelijke hulstplant kan bessen dragen, voor bestuiving is echter een mannelijke hulstplant nodig, zodat de vrouwelijke exemplaren hun felrode bessen kunnen produceren.
Deze bessen zijn giftig voor mensen, maar vormen een belangrijke voedselbron voor vogels, zoals lijsters en spreeuwen. Vooral aan het einde van de winter, wanneer het voedsel schaars is, kunnen deze vogels zich tegoed doen aan de bessen, die rijk zijn aan energie.

Naast de voedselrijke bessen biedt de hulst ook bescherming tegen roofdieren door de stekelige bladeren en is daarmee een veilige schuilplaats voor vogels. Bovendien vormt de struik een uitstekende nestplaats.


woensdag 11 december 2024

Maretak, geliefd symbool van de wintertijd

Volgens oude overleveringen bezit de maretak helende krachten; een extract van de bessen kan gebruikt worden als bloeddrukverlagend geneesmiddel.

Bescherming tegen boze geesten
Daarnaast zijn er oude legendes die maretak een beschermende rol toedichten. In diverse culturen geloofden dat de plant boze geesten afweerde en geluk bracht.
Het gebruik van maretak als amulet of bescherming tegen duistere krachten is een traditie die teruggaat tot de oude Kelten en de Vikingen. Zij beschouwden de maretak als een heilige plant en geloofden dat het de kracht had om negatieve energieën te verdrijven.

De vermeende magische eigenschappen kunnen verklaard worden doordat in de winter, wanneer de bomen kaal zijn, de maretak als ronde, groene vogelnestachtige bollen te zien zijn. De volwassen maretak is een half parasiet; de plant heeft wel groene bladeren maar geen wortels in de grond. Het leeft van de voedingsstoffen van de boom waarop het groeit.
Gastheerbomen zijn populieren, appelbomen, witte acacia, meidoorn en zeldzamer op eiken.

Vogellijm
De kleine geelgroene bloempjes groeien in het voorjaar en worden bezocht door bijen en vliegen. In het najaar verschijnen de steenvruchtachtige vruchten. Deze kleine witte bessen lokken de vogels naar zich toe. De bessen zijn bedekt met een slijmerige laag, die proberen vogels van hun snavel af te krijgen door te wrijven aan de takken. Als de bessen door de vogels gegeten worden komen binnen het uur de pitten met de uitwerpselen naar buiten. Komt het zaad op een geschikte boomtak, dan groeit de kiem met een zuigworteltje de tak binnen en neemt er voedsel uit op. Zo worden de zaden verspreid.
De slijmerige laag en sap is zo kleverig dat de Romeinen het als lijm gebruikten om er vogels mee te vangen. Daarom wordt maretak ook wel vogellijm genoemd. 

Kersttraditie
De maretak heeft in de loop der jaren een bijzondere rol gespeeld in de kersttradities. Door de gaffelvormige manier van groeien is het een symbool voor geboorte (een uit twee) en daarom geassocieerd met de kerst.
De maretak is een symbool van liefde en vruchtbaarheid en wordt vaak opgehangen met kerst. Dus als je onder een maretak staat, dan mag je toch wel een kusje verwachten?